Zvýšení výkonu

27.12.2009 10:15

Zde popíšu úpravy vedoucí ke zvýšení výkonu QBčka, při provozu na CO2 se dá v ráži .177 dostat až na úsťovou rychlost kolem 220 m/s tzn. výkon kolem cca 14 Joule. Na vzduchovku za cenu kolem dvou tisíc korun skvělý výkon.

 

Než se vůbec pustíte do rozebírání, doporučuji sehnat si náhradní těsnění (o-kroužky):

- 19x13 ventil (13x3mm), nebo 14x2,5mm
- 10x6 těsnění na hlavni (3 ks, při prvním rozebírání se na 100% zničí!)
- 3x1 pro cal .177 a 3x2mm pro cal .22 na "zasunovači" diabolek

 

Pro ty kteří rozebírají QB poprvé tady máme rozborku a popis dílu (pouze v EN).  QB78_breakdown.pdf (681,1 kB)

 

Seznam nutných úprav:

 

- vyndat pohyblivý propichovač a filc z ventilu, místo něj se dá sítko z vodovodní baterie

Jedná se o díly číslo 0407 (propichovač) a 0402 (filc). Vyjmout a zahodit, místo filcu je lepší použít sítko k vodovodním bateriím. Jednoduché a rychlé. Pokud chceme používat 12g bombičky (NECHCEME!) tak propichovač necháme na místě.

 

- ubrousit ventil

Díl číslo 0408 se doporučuje ubrousit do kužele, já to tak mám uděláno, někdo to nemá a výkon je téměř stejný. Jen pozor at zůstane na konci část o původním průměru, jinak by to netěsnilo.

EDIT 6/2010:

Již upravený ventil vyrobený z teflonu se dá koupit zde: Ventil pro QB (Crosman)

Výhodou je, že vydrží těsnit "nekonečně" dlouho oproti originálu, u kterého po krátkém čase odejde těsnění.

 

- odvrtat vrtákem průměr 3,5 mm "zasunovač" diabolky do hlavně

Jedná se o díl číslo 1100. Toto platí pro cal .177, u cal .22 se doporučuje použít "jehlu" která bude diabolky zasunovat.

Foto kubajz

EDIT 6/2010:

Tato úpravu se dá udělat i jinak a myslím si,že jednodušeji. Konec zasunovače se jen ubrousí a je hotovo. Je to odzkoušeno na několika puškách.

Před úpravou:

Po úpravě:

 

- převrtat vstup CO2 do hlavně na 4 mm

Jedná se o cestu pro CO2 ze zásobníku do hlavně za diabolku. Zde jsou zřejmě největší ztráty. Dokud jsem toto nepředělal znamenalo to ztrátu kolem 15-20 m/s! Ale vrtat opatrně, "šišatá" díra je špatně a budou zde zadrhávat diabolky při nabíjení.

ËDIT 6/2010:

Toto dělám trochu jinak, ale je k tomu nutný soustruh. Moje úprava spočíva ve vytvoření zápichu na hlavni v místě vstupu hnacího média do hlavně a v tomto zápichu se vyvrtají další otvory.

 

- vyrobit nové těsnění mezi zásobník CO2 a hlaveň

Toto přímo souvisí s předchozím bodem, originální díl číslo 1500 těsní celkem slušně, ale vnitřní otvor v tomto těsnění je naprosto nedostačující. Možností výroby je několik, osobně jsem použil kousek paintball hadičky ( https://www.paintballshop.cz/zbozi/1237-macrohose-6mm--30cm-lenght ). Důležité je, aby vnitřní otvor byl zase 4 mm.

EDIT 6/2010:

Ještě lepší a jednodušší je použít o-kroužek 4x2mm. Je nutno převrtat otvor v tubusu pušky v místě kde sedí toto těsnění na ventilu na průměr 8mm. Pozor, vrtat pouze ocelový tubus, ne mosazné tělo ventilu! Vznikne tím jakési lůžko pro o-kroužek na který potom dosedne závěr. 

Před úpravou:

Připravené lůžko:

Osazené těsnění:

- v případě nutnosti podložit bicí pružinu

Tato úprava není úplně nutná, ale vzhledem k jednoduchosti... Zřejmě ale vede ke zvýšené spotřebě CO2.

 

- vyvrtat další otvory do válce

Tyto úprava spočívá ve vyvrtání dálších otvorů ve válci, měla by se tím zlepšit průchodnost CO2. k tomu je potřeba ještě upravit podložku uvnitř válce. Tuto úpravu jsem nechával až na konec a ani jsem ji už nedělal, nebylo to potřeba. Názorně je to vidět na fotkách.

 

 

Tím se dají považovat úpravy za dokončené, pokud je vše provedeno správně tak výkon by měl být oproti tomu jak QB střílelo po nákupu téměř dvojnásobný.

 

Díky všem co poskytli rady, informace, fotky.


 

—————

Zpět